Všeobecnou štátnou jazykovou skúškou sa overuje, či má kandidát dobré praktické a im zodpovedajúce teoretické vedomosti jazyka, či má prehľad o hlavných javoch politického, hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho života v danej jazykovej oblasti a v SR, a či vie jazyk aktívne používať v ústnom i písomnom prejave. Vyžadovaný stupeň osvojenia maďarského jazyka je v rozsahu určenom Vyhláškou MŠ SR č. 321/2008 Z. z., čo je pre všeobecnú ŠJS 840 až 980 hodín výučby, čo zodpovedá minimálne siedmim rokom štúdia v kurzoch štátnej jazykovej školy (absolvovanie základného, stredného, vyššieho kurzu a prípravného ročníka na ŠJS). Príprava na všeobecnú ŠJS si vyžaduje dlhšie a precíznejšie štúdium jazyka vo všetkých zručnostiach. Svojou náročnosťou je všeobecná ŠJS na najvyššej jazykovej úrovni, pričom sa od kandidáta vyžaduje nielen zvládnutie jazyka na tejto úrovni, ale aj preukázanie vedomostí z reálií a literatúry v zmysle syláb. Nielen stupňom náročnosti, ale aj kvalifikáciou je všeobecná ŠJS na rovnakej úrovni ako štátna záverečná skúška z jazyka na pedagogických alebo filozofických fakultách (Vyhláška MŠ SR 41/96 Z. z.). Všeobecná štátna jazyková skúška pozostáva z dvoch častí – písomnej a ústnej.
Kandidát, ktorý pri písomnej časti nevyhovel, nemôže byť pripustený na ústnu časť skúšky. Písomná časť ŠJS má štyri časti:

Reprodukcia, t. j. porozumenie vypočutého textu. Examinátor text (200-300 slov) dvakrát prečíta alebo si ho kandidáti vypočujú z CD - nahrávky. Potom kandidát dokáže porozumenie textu buď vypracovaním cvičení alebo formou napísania obsahu. Kandidáti nesmú používať slovníky.

Porozumenie písomného textu. Po odovzdaní reprodukcie dostane kandidát text (600-800 slov) v maďarčine.
Sám si ho prečíta a vypracuje pod ním uvedené úlohy.
Ani v tejto časti nesmie používať slovník.

Preklad do maďarčiny. V rozsahu asi 100 plnovýznamových slov sa zvyčajne vyberie článok z novín alebo časopisov, z modernej literárnej prózy, kde má kandidát dokázať schopnosť voľne prekladať v duchu maďarského jazyka.

Voľná téma, ktorú si kandidát vyberie z troch navrhovaných tém, sa musí vypracovať v rozsahu asi dvoch strán kancelárskeho hárku, formát A4. Od témy nesmie odbočiť, ani sa od nej celkom vzdialiť. Okrem gramatickej a štylistickej správnosti sa hodnotí aj vhodnosť lexiky a jazyková náročnosť. Pri preklade do maďarčiny a voľnej téme je možné používať slovníky. Odporúčame priniesť si kvalitné výkladové a prekladové slovníky.

Príprava na písomnú časť všeobecnej jazykovej skúšky:
Pre prípravu na písomnú časť odporúčame, aby sa kandidáti pravidelne cvičili v prekladaní, reprodukovaní článkov z novín a iných textov. Možno pritom úspešne používať CD - prehrávač, počúvať rozhlas a televíziu. Pri prekladaní sa treba sústrediť na precvičovanie správneho prekladu, t.j. neprekladať doslovne, ale používať vhodnú frazeológiu, väzby a zvraty.
Kandidáti by mali pracovať s kvalitnými slovníkmi.

Ústna časť ŠJS.

Práca s autentickým textom: počas celkovej asi 20 minútovej prípravy si kandidát potichu prečíta zadaný text, obsah ktorého na skúške prezentuje formou voľnej reprodukcie. Je to obyčajne kratší text, úryvok z tlače alebo literárneho diela. Ak je v ňom osobitná väzba alebo gramatický jav, možno kandidáta požiadať, aby ho vysvetlil. Od kandidáta sa môže žiadať i popis obrazu alebo fotografie.

Konverzačná téma: kandidát sa rozhovorí na jednu z konverzačných tém, ktoré sú uvedené v prílohe. Má dokázať vysokú znalosť slovnej zásoby z okruhu uvedenej témy. Otázku si kandidát žrebuje spolu s otázkou z reálií.

Sylaby konverzačných tém

  1. Házban vagy bérlakásban élni?
  2. Város vagy a falu?
  3. Mindennapi teendőim (elfoglaltságaim, munkahelyem)
  4. Ha Magyarországra utazom…
  5. Változóban lévő étkezési szokásaink
  6. Külföldit kalauzoltam szülőhelyemen
  7. Természet és társadalom
  8. Vásárolunk – kis üzletekben vagy nagy áruházakban?
  9. Miért jó, ha hobbija van az embernek?
  10. A művészet jelentősége életünkben
  11. Magunkért, a tudásért tanulunk
  12. Sport és turizmus
  13. Sátorban vagy szállodában töltsük a szabadságot?
  14. Miért tanulok magyarul?

Otázka z reálií: v tejto časti má kandidát dokázať, že pozná zemepisno-hospodárske a kultúrno-politické pomery Maďarska a vie ich porovnať so znalosťami o SR. Otázka sa žrebuje.

Sylaby reálií Maďarska

  1. Magyarország földrajza (domborzati viszonyok, éghajlat, fauna, flóra)
  2. Magyarország gazdasági földrajza (ásványai, mezőgazdasága, ipara – a múltban és ma)
  3. Lakosság (történelmi áttekintés, mai állapot, nemzetiségek, szociális struktúra)
  4. Az állam és a jog (a szervezés és irányítás kérdéseinek áttekintése a múltban és ma)
  5. Magyarország politikai struktúrája (pártok, külpolitika a múltban és ma)
  6. Oktatásügy
  7. A magyar nyelv (nyelvcsalád, jellegzetességek)
  8. Művészetek (festészet, szobrászat, zene, film, színház, építészet,…)
  9. Tudomány és kutatás
  10. Sajtó, rádió, televízió
  11. A mai magyar társadalom problémái – szociális kérdések
  12. Az irodalom fő áramlatai
  13. Az életmód jellegzetességei (ünnepek és fesztiválok, a szabadidő kihasználásának lehetőségei, tömegsport, sport)
  14. Magyarország fővárosa (általános tudnivalók)

Literatúra: Kandidát uvedie na prihláške diela najmenej piatich autorov, ktoré prečítal v origináli. Majú to byť diela najvýznamnejších predstaviteľov literatúry daného jazyka. Z uvedeného čítania sa vychádza pri zodpovedaní poslednej časti ústnej skúšky, v ktorej má kandidát ukázať, že pozná literatúru cieľového jazyka a jeho historické reálie. Potrebné vedomosti o týchto faktoch môže kandidát získať z konverzačných príručiek alebo brožúr o príslušných štátoch. Samozrejmou požiadavkou je kandidátova priebežná informovanosť o súčasnom dianí vo svete. Preto odporúčame kandidátom, aby sledovali dennú tlač v cudzom jazyku a cudzojazyčné vysielanie správ, lebo takto získajú znalosť nových moderných zvratov a výrazov. Potrebné vedomosti získajú kandidáti z publikácií vydaných u nás alebo v zahraničí.

Neexistuje predpísaná študijná literatúra, môžeme len odporučiť niekoľko titulov:

  1. Bács, Gyula: Maďarsko (sprievodca), Šport, Bratislava 1984
  2. Unger, Mátyás – Szabolcz, Ottó: Magyarország története (rövid áttekintés), Gondolat, Budapest 1976
  3. Magyarország – utikönyv, Panoráma 1990
  4. Kulturális intézmények és szervezetek Magyarországon (Lexikon), Kossuth, Budapest 1976
  5. Dercsényi, Dezső – Zádor, Anna: Kis magyar művészettörténet, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest 1980
  6. Dömötör, Tekla: Magyar népszokások, Corvina, Budapest 1972
  7. Školství v Maďarské lidové republice, zprac. Zuzana Houdková, Ústav školských informací pri MŠ ČSR, Praha 1982
  8. Vagács, András: Magyarország rövid földrajza, Pannonia, Budapest 1960
  9. Halász, Zoltán: Magyarország (kézikönyv), Magyarok Világszövetsége, Budapest, 1960
  10. Rácz, Endre – Takács, Etel: Kis magyar nyelvtan
  11. A magyar helyesírás szabályai, 11. kiadás, Akadémiai Kiadó, Budapest 1984
  12. Klaniczay, Tibor: Kis magyar irodalomtörténet, Gondolat, Budapest 1961
  13. Nemeskürty, István: Diák, írj magyar éneket, Gondolat, Budapest 1983 (prehlad literatúry)
  14. Rákos, Petr: Úvod do maďarských dějin pro študující KMJaL, Praha, SPN 1954
  15. Ezerszínű Magyarország – bez udania autora, zostavovateľa

Uvedené publikácie sú dostupné v bratislavských knižniciach. Materiál treba spracovať vzhľadom na spoločensko-politické zmeny uplynulých rokov. Materiál k otázkam, problémom neobsiahnutý v odporúčaných publikáciách treba spracovať pomocou dennej, periodickej tlače.

 

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac info k spracúvaniu cookies.